Vesti

Veseli: Kosovo će ubrzo formirati vojsku u partnerstvu NATO-om

Utorak, 14.11.2017
Predsednik Skupštine Republike Kosova, Kadri Veseli, na međunarodnoj konferenciji „NATO i Zapadni Balkan -regionalna dinamika u periodu globalnih izazova bezbednosti" koja se održava danas u Prištini, govorio je o dostignućima Kosova u oblasti bezbednosti i ciljevima da postane deo Euroatlantske aleancije.

U njegovom govoru pred visokim predstavnicima NATO-a, ostalim međunarodnim institucijama i predstavnicima domaćih institucija, predsednik Skupštine Veseli je istakao da u toku jedne dekade funkcionisanja kao nezavisna i suverena država, Kosovo se dokazalo kao faktor stabilnosti, mira i ojačanja demokratije u regionu Balkana.

Veseli je potencirao angažovanje Kosova za dobre odnose sa svim susedima , dok sa Srbijom nastavlja dijalog za normalizaciju odnosu, kao prva faza procesa recipročnog priznavanja. Što se tiče Crne Gore, Veseli je istakao da se neće ni u kom slučaju dozvoliti da odlični odnosi sa njom, budu diskutabilni. On je istakao da unutrašnje dileme oko demarkacije neće uticati na održljivo prijateljstvo između dve države i ove dileme će se prevazići bez povređivanja naših prijatelja i partnera.

„Doprinos Kosova za mir i međunarodnu stabilnost prelazi granice regiona. U ovo malo godina postojanja kao nezavisna i suverena država Kosovo je dokazalo posvećenost i efikasnost unutar globalne aleacije protiv terorizma i pretnji koje proizilaze iz loše ideologije. Nikada, nismo i nećemo biti teritorija koja će služiti kao izvor nadahnuća ili regrutovanja grupacija ekstremnih grupa" istakao je Veseli.

On je potvrdio angažovanje Kosova za učlanjivanje sa potpunim pravom u NATO, dok su BSK-a postigle potrebne kapacitete za davanje direktnog doprinosa kao članice Evroatlantske aleancije.

„Mi smo ponosni na kadete BSK-a uspesima koji oni postižu u najvećim vojnim vežbama zemalja članica NATO-a . Ovaj uspeh je primer koji govori da je ova Snaga spremna da dobije ulogu koja joj pripada u bezbednosti , regionalnoj i globalnoj.

Transformiranje Snage u Vojsku Kosova je nezaustavljiv, neophodan i u interesu svih strana" istakao je predsednik Skupštine Veseli, izražavajući uverenje da će veoma brzo ovaj proces ćbiti zaključen, u saldu sa Ustavom i voljom svih građana Kosova„.

 

Veseli: Kosova do ta krijojë shpejt ushtrinë në partneritet me NATO-n Veseli: Kosova do ta krijojë shpejt ushtrinë në partneritet me NATO-n