Vesti

Čelnik Skupštine Veseli prisustvuje ceremoniji potpisivanja Administrativnog uputstva, kojim se snižavaju cene lekova širom Kosova

Ponedeljak, 27.05.2019
Predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veseli, u pratnji ministra zdravlja Uran Ismaili, prisustvovao je ceremoniji potpisivanja Administrativnog uputstva o regulisanju cena medicinskih proizvoda.

Ovim administrativnim uputstvom, Kosovo će uštedeti milione evra, dok će pacijenti imati priliku da dobiju neophodne lekove u svim apotekama na Kosovu po istoj ceni.

Ovo dostignuće Ministarstva zdravlja, čelnik Skupštine Veseli nazvao je istorijskim.

"Ovim upravljanjem ministra sa saradnicima i ovim delom reformi dokazano je da kada postoji vizija i dobronamera, možemo uspeti. Postići ćemo ovaj uspeh. Niko nas ne može zaustaviti. Mi ćemo imati prepreke i poteškoće na našem putu ka postizanju naših ciljeva za pravnu državu, poboljšanje života građana i integraciju u Evropsku uniju, ali nećemo stati. Ministre nastavite na ovaj način, u posebnoj i intenzivnoj komunikaciji sa profesionalnim ljudima u zdravstvenom sektoru, uključujući i farmaceute", istakao je Veseli.

Dok je ministar zdravlja Uran Ismaili rekao da je ujedinjenje cena lekova u celoj zemlji 20-godišnji zahtev građana i farmaceuta.


"Veoma sam ponosan što danas, po prvi put na Kosovu, potpisujemo Administrativno uputstvo kojim se reguliše i ujedinjuje cena lekova. Ovo uputstvo označava jednu od najvećih reformi u zdravstvu Kosova. Otvaranjem nove stranice za državu i građane, mi ćemo i dalje biti na čelu naših javnih odgovornosti, sa građaninom u centru svake politike", naglasio je ministar Ismaili.

Ministar Ismaili je rekao da je, u nedostatku ovog dokumenta, do sada država godišnje kupovala preko 6 miliona evra skuplje bolničke lekove, dok su građani godišnje po apotekama potrošili oko 10 miliona evra više.

Arianit Jakupi, predsednik Farmaceutske komore Kosova, u ime farmaceuta zahvalio se ministru Ismaili na viziji i hrabrosti da se suoči sa izazovima koji za 20 godina nisu adresirani.

"To dokazuje i ovaj nacrt administrativnog uputstva o cenama iz 2003. godine pod administracijom UNMIK-a, koje nikada nije videlo svetlost dana", naveo je Jakupi.

Ovim uputstvom onemogućava se prodaja proizvoda po višim cenama za lekove koje obezbeđuje Ministarstvo, kao i prodaja lekova na tržištu Kosova po višim cenama od njihove realne vrednosti i na tržištima u regionu.

 

 

 

Kryeparlamentari Veseli merr pjesë në ceremominë e nënshkrimit të Udhëzimit Administrativ që ulë çmimet e barnave në gjithë KosovënKryeparlamentari Veseli merr pjesë në ceremominë e nënshkrimit të Udhëzimit Administrativ që ulë çmimet e barnave në gjithë Kosovën