Vesti

Skupština je održala posebnu sednicu, povodom Epopeje OVK

Sreda, 06.03.2019
Skupština Republike Kosova, povodom obeležavanja 21-godišnjice Epopeje Oslobodilačke Vojske Kosova, održala je posebnu sednicu.

Na početku reč je uzeo premijer Ramush Haradinaj, koji je rekao:

Danas se poštovanjem prisećamo na uzvišeno žrtvovanje i odajemo počast delu i grobovima, gde počiva legendarni komandant Adem Jashari i njegova porodica, i kažemo im ČESTITAMO na oživljavanju, jer je marta '98. jedna porodica ugašena, kako bi preporodila jedan zarobljen narod i ponovno se vratila porodica Jashari.
U Prekazu, zahvaljujući vrhunskom i nedostižnom žrtvovanju za slobodu porodice Jashari, desila se istorijska prekretnica. Nedostižno žrtvovanje u ovoj razmeri, koje je podiglo poziv ugnjetavanog Albanca na svetskim srazmerama. Jashari su dali sve što su imali svoje za nas i za ono što je naše.
Adem Jashari je bio srce albanskog sata, koji je pokrenuo kazaljke istorije, menjajući epohe.
Kada je nad Kosovom pao sumrak, granula je zora, jer se on budio kada su ostali ležali. Kada su neki tražili staze - on je otvarao put.
Stoga danas, svi mi, institucionalni i opozicioni lideri, kao što smo bili juče zajedno u naporima za slobodu, kao što smo danas zajedno na obeležavanju Epopeje porodice Jashari, trebamo se ujedinimo i sutra i bilo kada za naše pravo, jer to dugujemo domovini, dugujemo komandantu.
Zahvaljujući legendarnom komandantu i porodici Jashari, nakon višegodišnje istorije, Kosovo ima doživotne prijatelje, ima SAD i saveznike, ali ima i vojsku, kojoj ste vi dali mandat, poštovani poslanici.
Kosovo danas ima više bezbednosti i slobode za sebe. Na Kosovu danas sve zajednice žive slobodno. Kosovo danas pruža podršku vojskama i narodima za uspostavljanje slobode i mira u svetu.
Večna slava porodici Jashari i svim generacijama albanskih boraca koji su pali za slobodu!


U nastavku sednice, predsednik Skupštine Kadri Veseli, obratio se poslanicima prigodnim govorom:


Poštovana porodice Jashari,
Poštovani prisutni,
Građani Republike Kosova,

Radi se o nekoliko događaja koji nose teret promena epoha.

Oni dele sadašnjicu od prošlosti, otvarajući nove staze kroz koje koračaju narodi i države.

Takav značaj ima i 5. mart 1998. godine.

Tog dana u Prekaze promenila se istorija naše nacije.

Kosovo je koračao na nepovratnom putu za slobodu i bez sumnje jedinstveni simbol ovog puta bio je Adem Jashari i njegova porodica.

Borba i njihov pad, njihova žrtva koja se ne pamti u istoriji čovečanstva zapečatili su opredeljenje našeg naroda za slobodu.
Adem Jashari i njegova porodica su se žrtvovali da bi naša nacija mogla da se uzdigne.

I ona se uzdignula!

Svi zajedno, žene i muškarci cela naša nacija.

Ujedinili smo se pod amblemom Oslobodilačke vojske Kosova i učinili realnost san za koji se žrtvovao Adem Jashari i hiljade palih boraca za slobodu .

Krajem XX Veka, Kosovo je uključeno u kartu slobodnih zemalja i tu će ostati zauvek.

Ovo je naša velika obaveza za nove generacije, koje će naslediti ovu svetu zemlju od Boga i dobrih ljudi, našu domovinu, Republika Kosovo.

Dame i gospodo,

Danas, na ovaj veliki dan, mi se klanjamo s poštovanjem na sećanje svih generacija koje su se žrtvovale za slobodno Kosovo, nezavisnu i suverenu državu.

Oni će uvek živeti u našim sećanjima i srcu, danas i zauvek.

Njihovim imenima danas definišemo ljubav za našu domovinu, slobodno i suvereno Kosovo.

Ali ova počast je samo jedna dimenzija ovog velikog dana.

Druga dimenzija je naša obaveza da nastavimo misiju naše generacije, misiju jačanja Kosova u svim oblastima, kao država i društvo.

Poštovani građani Republike Kosova,

Ove godine slavimo 20-tu godišnjicu oslobođenja.

Kao generacija, mi smo posebni, jer imali smo sreću da živimo u vremenu kolosa naše nacije, kao: Adem Jashari, Zahir Pajaziti, Fehmi i Xhevë Lladrovci, Luan Haradinaj, Bekim Berisha, Xhevat Jusufi, Agim Ramadani, Avdullah Tahiri, Ahmet Kaçiku, Mujë Krasniqi, i mnogi drugih.

I zajednički, kao nacija, postigli smo slobodu.

Koliko velikih stvari smo postigli zajedno tokom ove dve decenije!

Zemlju koja je bila u celini razorena sa velikim ratnim ranama, tokom nekoliko godina izgradili smo naš život kao društvo, izgradili smo demokratske institucije, proglasili nezavisnost i formirali državu, kao i prošle godine našu bezbednosnu snagu - Vojsku Kosova .

Drugim je bilo potrebno više decenija da to postignu. Mi smo uspeli samo za 2 decenije.

Nekoliko stvari smo mogli da uradimo drugačije, mogli smo da uradimo bolje, ALI, ja sam ubeđen da će naredna generacija biti ponosna sa našim radom.

Gde se nalazi ključ ove veličanstvene istorije uspeha?

To su ljudi ove zemlje, koji u ratu i miru, nisu štedeli ništa kako bi Kosovo stalo na svoje noge, kako bi vratili dostojanstvo i učinili zemlju nade za njenu decu i omladinu.

Tu su i naši veliki prijatelji, koji su bili uz nas u svakom izazovu tokom ovih godina.

To su demokratske države, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, koji su putovali sa nama u svim velikim procesima naše nacije.

Slobodu smo postigli odlučnošću i pametno. Bili smo nepokolebljivi u borbi sa neprijateljom, zajedno sa partnerima koji su bili uz nas - prijateljima naše slobode - NATO, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama .

U zadnje vreme svedoci smo da su otvorene dileme i stavljeno pod znak pitanja budućnost ovog partnerstva.

Danas je vreme da uklonimo ove dileme i da učinimo beznačajnim ove znakove pitanja.

Naše prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama, naše savezništvo sa zapadnim svetom su svete vrednosti naše nacije.

Stoga, te vrednosti su neprikosnovene i nepovredive.

Tako će ostati zauvek.

Kao i naša sloboda, za koju se žrtvovala porodica Jashari iz Prekaze i hiljade drugih palih boraca za slobodu.

Ovo je naš identitet civilizacije, od kojeg ne možemo da odustanemo, jer nacije ne mogu da se otuđe.

Na ovaj veliki dan, na dan Adem Jashari, dve stvari moramo da učinimo jasnim građanima i sebi, naročito nama političarima, izabranim predstavnicima naroda.

"DRŽAVNI INTERES JE IZNAD SVAKOG DRUGOG INTERESA.

KOSOVO SE NEĆE VRATITI UNAZAD.

KOSOVO ĆE BITI SVE JAČIJE.

To je amanet palih boraca za slobodu i obaveza za budućnost naše dece.


Neka je slava životu i herojskom delu legendarnog komandanta Adem Jashari.
Slava porodici Jashari, slava svim palim borcima za slobodu.

Hvala !

 

 

Kuvendi mbajti seancë të veçantë, për nder të Epopesë së UÇK-sëKuvendi mbajti seancë të veçantë, për nder të Epopesë së UÇK-sëKuvendi mbajti seancë të veçantë, për nder të Epopesë së UÇK-sëKuvendi mbajti seancë të veçantë, për nder të Epopesë së UÇK-së