Vesti

Veseli: Nepronalaženi ne odvojiv deo slobode ove zemlje

Petak, 15.02.2019
Danas u Skupštini Republike Kosova je otvorena izložba „Da živiš uz sećanja nepronalaženih" sa pričama članova porodica nepronalaženih. Fotografijama umetnika Atdhe Mulla uz pripremu umetnice i arhitektkinje Eliza Hoxha.

Predsednik Skupštine Republike Kosova, Kadri Veseli, u svom govoru pred prisutnima je rekao da u 20. godina slobode i 11. godina državnosti, Kosovo je imala svoje radosti i svoje tuge.


Veseli je rekao da Kosovo uspelo da sanira materijalne posledice rata ali duhovni deo još uvek ostaje otvorena rana, iz činjenice jer se još uvek ne zna za sudbinu mnogih naših ljudi.

Veseli je dodao da rana nepronalaženih još uvek je nezaceljena i želimo pravdu. On je rekao da za to Srbija mora da odgovara.

„U mnogo slučajeva, umetnost izražava bol i tugu bolje od svih ostalih oblika ljudskog izražavanja i ova instalacija umetnice Eliza Hoxha najbolje to dokazuje. Kosovo je društvo koje ide napred, radi za budućnost ali nikako ne zaboravlja prošlost, bezbrojna požrtvovanja našeg naroda za slobodu a nikako nismo zaboravili one koji nam nedostaju već 20. godina. Nepronalaženi nedostaju nam fizički, ali u našim srcima i sećanjima uvek su bili i ostali prisutni, jer su neodvojiv deo slobode ove zemlje" rekao je predsednik Skupštine Republike Kosova, g-din Kadri Veseli.

Bajram Qerkini, predstavnik porodica nepronalaženih je rekao da bol porodica mora se izražavati i da se kaže pred svima.

„Bol onih koji nas pozivaju 'oče, dođi i uzmi me‘, brate, dođi po mene, sestro, dođi uzmi me, obraća se tamo gde treba. Dalje ne možemo samo da pričamo nego moramo da radimo, onako kao što smo programirali" rekao je Qerkini, uz nadu da će se ubuduće više raditi i da će biti više rezultata za rasvetljavanje sudbine nepronalaženih.

Eliza Hoxha, koja je stvorila ovu izložbu, rekla je da se nada da već ova postavljena izložba u prostorijama Skupštine Republike Kosova, biti zvono za odgovor na pitanje o nepronalaženim licima.

" Drago mi je da smo u instituciji koja realno ima drugu funkciju, ali je otvorila vrata za diskusiju i dijalog o pitanju nepronalaženih, putem druge platforme, umetničke, u samom srcu institucije, upravo u vremenu kada se priprema platforma pregovora, u kojoj će to pitanje biti značajan deo pregovora" naglasila je umetnica Hoxha.

Jedan od ideatora ove izložbe, Kushtrim Koliqi, je rekao da je izložba vapaj u ovom značajnom objektu odlučivanja, uz nadu da će eho ovog poziva i vapaja prodirati u ušima i srcima onih koji odlučuju, jer prema njemu, za porodice nepronalaženih, rat još uvek nije završen.

 

Veseli: Të pagjeturit janë pjesë e pandashme e lirisë së kësaj tokeVeseli: Të pagjeturit janë pjesë e pandashme e lirisë së kësaj tokeVeseli: Të pagjeturit janë pjesë e pandashme e lirisë së kësaj tokeVeseli: Të pagjeturit janë pjesë e pandashme e lirisë së kësaj tokeVeseli: Të pagjeturit janë pjesë e pandashme e lirisë së kësaj toke