Vesti

Predsedniku Skupštine Veseli uručena je platforma za dijalog

Petak, 15.02.2019
Predsedniku Skupštine Republike Kosovo, Kadri Veseli, uručena je danas platforma za dijalog sa Srbijom, dostavljena od kopredsedavajućih državne delegacije, Shpend Ahmeti i Fatmir Limaj.

Čelnik Skupštine je istakao da platforma cilja sveobuhvatnom dogovoru za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Dodao je da ova platforma podrazumeva potpunu suverenost i integritet i garantuje da neće biti asocijacije sa izvršnom vlašću.

Veseli je istakao da će u što kraće roku razmotriti platformu, na transparentan način.

Na osnovu ove platforme, istakao je Veseli, postiže konačni sporazum koji će otvoriti perspektivu našoj zemlji.

" 2019. godina je godina kada će se Kosovo učlaniti u OUN-a, godina otvaranja puta i isto kao Severna Makedonija, i Kosovo će biti član sa potpunim pravom u NATO-u. Godina liberalizacije viza i koračanja Kosova kao nezavisna i suverena država u pravcu EZ-e i potpune integracije u veliku evropsku porodicu", istakao je predsednik Skupštine Veseli.

Predsednik Veseli je dodao da poslednju reč u vez sporazuma sa Srbijom, će imati građani Kosova, putem referenduma .

Veseli je još jednom pozvao opoziciju da se pridruži državnoj delegaciji za dijalog s Srbijom, proces koji će prema Veseliju učiniti Kosovo članicom OUN-a i dokazati njegovu nezavisnost .

Shpend Ahmeti, kopredsedavajući delegacije je istakao da na osnovu 11. načela koji su utvrđen i u platformi, stavljen je do znanja zvanični stav Kosova .

"Platforma se bazira na Ustavu Kosova, kada je u pitanju suverenost i teritorijini integritet koji su neprikosnoveni. Nema trećeg reda upravljanja na Kosovu osim centralnog i lokalnog. Ovo je dijalog za priznavanje i ako na kraju procesa ne bude priznavanja od strane Srbije, onda nijedna tačka konačnog sporazuma, neće biti važeća", istakao je Ahmeti.

Koopredsedavajući delegacije, Fatmir Limaj, pozvao je poslanike da ozbiljno razmotre predlog platformu.

Istakao je da treba izgraditi mir između dve države i da je Kosovo spremno da izgradi susedne odnose .

"Vreme je da Srbija prizna realnost kao što je to učinilo Kosovo „ istakao je Limaj.

Kryeparlamentari Veseli pranon platformën për dialogunKryeparlamentari Veseli pranon platformën për dialogunKryeparlamentari Veseli pranon platformën për dialogunKryeparlamentari Veseli pranon platformën për dialogunKryeparlamentari Veseli pranon platformën për dialogun