Vesti

Sa rada vanredne sednice Skupštine

Petak, 08.02.2019
Skupština Republike Kosova, na zahtev 40 poslanika, održala je danas vanrednu sednicu, na kojoj se raspravljalo u vezi slučaja seksualnog zlostavljanja i silovanja, kao i nezakonitog abortusa maloletnice i institucionalne odgovornosti Vlade Kosova.
Sednici je predsedavao Kadri Veseli, predsednik Skupštine Kosova, a u nastavku od potpredsednice Mufera Šinik.
Na početku, u ime pokreta Samoopredeljenje govorila je poslanica Fatmire Kollçaku.
Ona je rekla da je sednica sazvana, budući da su u vezi slučaja jedne devojke iz Drenasa organi istrage su podbacili.
Kollçaku zahtevala je konsenzus poslanika svih parlamentarnih grupa po ovom pitanju, kako bi na kraju sednice imali zajedničku rezoluciju.
Govoreći o slučaju, ona je rekla da su zlostavljači upravo oni koji bi trebali da budu autoritet, u koje bi deca morali da imaju poverenje.
"Zlostavljanje je počelo u školi, kada se maloletnica obratila policiji - tu je zločin ponovljen i nastavljen je u jednoj privatnoj zdravstvenoj instituciji, koja nije imala licencu. Znači, imamo tri nivoa kršenja. Imamo kršenje domaćih i međunarodnih konvencija", rekla je Kollçaku.
Ona se obratila svim institucijama da se ozbiljno zalažu za sprečavanje kršenja prava dece.
U ime PG - LDK govorila je poslanica Lirije Kajtazi.
Slučaj maloletne devojke je signal za alarm da je ovde podbacio celokupni sistem rekla je Kollçaku.
Ona je rekla da ovaj slučaj govori da je nasilje u porodici u rastu.
Dalje, Kajtazi je rekla da Kosovo ima Ustav koji štiti građane, ima zakone, koji bi bili obavezujući za sve.
Ona je takođe rekla da Skupština razmatra izveštaje raznih institucija, ali ne zastaje na detalje.
Kajtazi je ocenila da je pravda ispunjena sa nepravdom, zahtevajući da škole imaju pedagoge i sociologe.
U ime PG - PDK, govorio je Elmi Reçica, i rekao da je ovaj slučaj izuzetno osetljiv i težak.
"Kao Skupština moramo da izrazimo naše ogorčenje povodom zloupotrebe jedne maloletnice iz Drenasa. Ovom prilikom moramo da izrazimo žaljenje za devojku i njenu porodicu. To je neprihvatljivo i oštro osuđujemo ovaj gnusni kriminalni čin", rekao je Reçica.
On je zahtevao od svih odgovornih institucija da preduzmu mere, kako bi pravosuđe otkrilo slučaj u celini, što bi bilo primer i jasan signal i za druge koji mogu da razmišljaju da učine takve zločine.
Reçica je rekao da Skupština mora da se fokusira, kako bi druge institucije bile aktivne u sprečavanju sličnih slučajeva.
Poslanica Albulena Haxhiu, govoreći u ime PG - Samoopredeljenje, rekla je da prijavljivanje zlostavljene učenice govori o prostiranju institucionalnog zločina, budući da slučaj obuhvata školu, policiju i zdravstvo.
Haxhiu je rekla da nažalost u institucijama zemlje ima mnogih zlostavljača.
Ona je rekla da u ovom slučaju nije zloupotrebljena samo jedna maloletna devojka, već i teška ekonomska situacija.
"Verovatno postoje takvi slučajevi, ali se ne prijavljuju nikada u policiji i tužilaštvu, što je greška. Šta bi trebalo da se dogodi ovom društvu da bi se mi probudili", rekla je Haxhiu.
Haxhiu rekla je da u slučaju zloupotrebe devojke iz Drenasa, podbacile su državne institucije, upućujući kritike za ministre o ovom slučaju.
Ona se obratila svim devojkama i ženama koje imaju slične probleme da prijave slučajeve poslanicima Skupštine, obavezujući se će imati njihovu podršku.
U nastavku Visar Ymeri govorio je u ime PG - PSD i rekao da u ovom slučaju država je neuspešna.
"Mi smo izgradili državu koja štiti, a ne koja siluje, jer u ovaj zločin uključene su tri državne institucije", rekao je Ymeri.
On je rekao da su u ovom slučaju zločina uključeni nastavnik, policajac i lekar i upitao da li ima državne strukture koja se bavi ovim pitanjem.
On je takođe rekao da slučaj devojke iz Drenasa govori da ova zemlja čini pritisak na polnu ravnopravnost i da ona ne postoji u našoj zemlji.
Ymeri je dodao da navedeni slučaj mora da bude alarm i za druge slučajeve i ono što je viđeno ovih dana u formi reakcije je ohrabrujuće, s toga nakon društvenog reagovanja Ymeri je zahtevao i institucionalno reagovanje.
U ime PG - AAK, govorio je Ahmet Isufi, koji je osudio ovaj gnusni čin.
On je zahtevao da pravda deluje kako treba, u skladu zakona na snazi.
"Kao poslanici naša je obaveza da pronađemo konkretno rešenje, što bi omogućilo da se slični postupci ne ponavljaju ubuduće u društvu. Mi moramo da zahtevamo da u obrazovnim institucijama i drugim institucijama bude povećana odgovornost", rekao je Ahmeti.
On je takođe rekao da su poslanici obavezni da monitorišu pitanja koja se odnose na poštovanje reda i zakona .
Između ostalog, on je zahtevao od pravosudnih organa da svi koji su uključeni u ovaj slučaj budu osuđeni maksimalnom kaznom, u skladu sa zakonima na snazi.
Isufi je takođe ohrabrio sve devojke i žene koje mogu biti žrtve seksualnog zlostavljanja da prijave institucijama, kako bi pravda bila uspostavljena.
Govoreći u ime PG - Nisma, Albulena Balaj- Halimaj rekla je da se ovom prilikom dogodio lančani zločin, gde je prva halka škola, koja bi trebala da bude ognjište učenja .
Maloletna devojka je tražila pomoć u drugoj halki, u policiji, gde je nažalost zloupotrebljena.
"Treća halka je zatvorila oči, oduzela je život detetu i ugrozila zdravlje devojke", rekla je ona",
Ovom prilikom Balaj- Halimaj rekla je da je prekršena Konvencija za prava deteta i takođe rekla da društvo ne sme da dozvoli da slični zlostavljači uđu u dvorište škole, a ne da u rukama drže dnevnik.
Poslanica uputila je poziv svim roditeljima da ne ćute o nijednom slučaju i da budu što bliže svoje dece.
Ona je zahtevala da se identifikuju i izvedu pred pravdu svi uključeni u ovom slučaju a i u drugim slučajevima.
U tom duhu, u ime PG - 6 +, govorila je Mufera Shinik, koja je osudila ovaj slučaj i zahtevala preduzimanje mera prema počiniocima ovog akta.
Tokom diskusijama, poslanici svih parlamentarnih grupa osudili su ovaj slučaj i zahtevali od odgovornih organa da se ozbiljno pozabave sa počiniocima, tako da odgovorni za ovaj težak čin dobiju zasluženu kaznu .
Predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veseli, zahvalio se svim učesnicima današnjeg protesta u Drenasu, ohrabrujući građane da budu glasniji povodom ovog i drugih slučajeva. Veseli je dodao da takođe slični slučajevi ne mogu da se iskoriste da bi okaljali sve ljude koje rade u institucijama.
Nakon diskusija, sednica je formirala radnu grupu u kojoj su zastupljene sve parlamentarne grupe za harmonizaciju preporuka, koje će narednih dana biti predstavljene za glasanje na sednici.

Nga punimet e seancës së jashtëzakonshme të KuvenditNga punimet e seancës së jashtëzakonshme të KuvenditNga punimet e seancës së jashtëzakonshme të Kuvendit