Vesti

Veseli: Put koji je započeo Isa Boletini još uvek nije završen

Sreda, 23.01.2019
Prošlo je više od jednog veka od pada Isa Boletini, ali vreme godine nisu izbledele sećanje na njega a ni istorijski značaj njegove delatnosti, kao ni poruku o životu provedenom u borbi za nacionalnu slobodu, rekao je Veseli.

Predsednik Skupštine Republike Kosova , Kadri Veseli, prisustvovao je na Memorijalnoj akademiji, koja je održana u Mitrovici, povodom 103-će godišnjice pogibije narodnog heroja, Isa Boletini.

U svom govoru, čelnik Skupštine Veseli rekao je da se svakog januara sećamo na pad i smrt velikih ljudi našeg naroda; Skenderbeg i Ismail Qemali, ali i drugih boraca našeg narodnog pokreta, koji su stradali takođe januara: Braća Gërvalla, Kadri Zeka, Rexhep Mala, Nuhi Berisha, Zahir Pajaziti, Hakif Zejnullahu i Edmond Hoxha.

"Danas smo se okupili u znak sećanja i počasti za istaknutu ličnost Kosova, koja je takođe stradala januara, heroja Mitrovice, heroja Kosova, heroja celokupnog Albanskog naroda Isa Boletini. Danas životna poruka Isa Boletini govori jasno, više nego ikad: nema dobrog života bez pojedinca, nezavisno od situacije nacije. Mi možemo biti dobro samo kada su nacija i država dobro. Ovo je stvarna ljubav za domovinom", rekao je Veseli.

Čelnik Skupštine je rekao da je misija sadašnje generacije da Kosovo zauvek bude slobodno, nezavisna i suverena država, član porodice suverenih država OUN, NATO i EU.

"Mi kao generacija znamo odakle smo došli, šta nasleđujemo i gde želimo da odemo. Mi znamo naše dužnosti sa kojim nas je zadužila istorija i nemamo nameru, u ni ijednom trenutku, da odustanemo od toga. Nema adekvatnijeg mesta od Mitrovice da bi dali ovo obećanje, jer je Mitrovica grad, amblem nacije. Mitrovica je testament Isa Boletini. Danas i zauvek, s toga obe strane Ibra biće jedna Mitrovica i jedno Kosovo", rekao je Veseli.

On je dodao da se Kosovo ne pribojava izazova koji se nalaze pred nama, a ni dijaloga sa kojim se suočavamo sa Srbijom.

"Mi smo započeli dijalog za jačanje Kosova, države i naše nacije. Zajedno sa našim partnerima i velikim saveznicima, na čelu sa Sjedinjenim Američkim državama. Mi smo sigurni da ćemo uspeti, pobediti", rekao je predsednik Skupštine Veseli.

 

 

Veseli: Rruga e nisur nga Isa Boletini nuk ka mbaruar ende Veseli: Rruga e nisur nga Isa Boletini nuk ka mbaruar ende Veseli: Rruga e nisur nga Isa Boletini nuk ka mbaruar ende Veseli: Rruga e nisur nga Isa Boletini nuk ka mbaruar ende Veseli: Rruga e nisur nga Isa Boletini nuk ka mbaruar ende