Vesti

Veseli: Reçaku je sinonim požrtvovanja za slobodu i nezavisnost naše države

Utorak, 15.01.2019
Predsednik Skupštine Republike Kosovo, Kadri Veseli, je danas povodom 20-godišnjce masakra koje su počinile srpske snage u Rečaku, odao počast i položio cveće na Memorijalnom kompleksu u ovom selu, u čast žrtvama od 15. januara 1999. godine.

Nakon toga na memorijalnoj akademiji održanoj povodom sećanja na ovaj dan, predsednik Skupštine Veseli je istakao da je Rečak sinonim naše istorijske sudbine kao narod, sinonim požrtvovanja za slobodu i nezavisnost naše države.

" Pre 20 godina skupili smo snagu da pretvorimo naš bol u mobilizaciju za okončanje našeg puta prema slobodi. Danas smo toliko posvećeni današnjici ali i radu prema sigurnoj i ponosnoj budućnosti našeg naroda. Imamo razloga da budemo ponosni „ istakao je predsednik Skupštine Veseli.

Danas je na institucijama Kosova obaveza koja reflektuje požrtvovanje prošlosti i sna za budućnost kako bi se izgradilo Kosovo kao što su želeli heroji Rečaka, Prekaza i celo Kosovo, kao što žele naša deca, to je Kosovo vladavine zakona, s ekonomskim razvojem, kvalitetnim životom, bez korupcije i diskriminacije i bez kriminala koji ugrožavaju život našem policajcu ili vojniku.

"Danas možda nismo u stanju da stavimo pred pravdom počinioce masakra u Rečaku, Meji, Rezalli, Studimi, Kruši, Prekazu, Suvoj Reci, a čija je adresa Srbija, ali danas kada govorimo o dijalogu , ni u Beogradu se ne govori o ideji vraćanja Srbije na Kosovo. U Beogradu se govori o načinu na koji će Srbija priznati Kosovo. Srbija je proterana i neće se vratiti više nikada na Kosovu, a zasluge za to imate vi nepokolebljivo meštani Rečaka, Oslobodilačka vojska Kosova, ceo naš narod. Dok, garancija od 15. oktobra prethodne godine je Vojska Kosova, istakao je predsednik Skupštine Veseli.

Govoreći o dijalogu sa Srbijom istakao je da izazov ovog suočavanja zahteva ujedinjenje političkog spektra Kosova.

"Suverenost države, teritorijalni integritet i institucije su svete vrednosti za nas, samim tim i nedodirljive. Mi pristupamo dijalogu za finalizaciju međunarodne izgradnje države Kosovo, kako bi Kosovo bilo priznato od strane Srbije i učlanjeno u Organizaciju Ujedinjenih nacija" istakao je Veseli.

Takođe, govorio je o početku rada Specijalnog suda ocenjujući da obaveze prema budućnosti zemlje, učinilo je da danas mnogi borci umesto da budu ovde trebaju da se suočavaju sa zahtevima selektivne pravde, koja stavlja pod sumnjom pravdu Oslobodilačke vojske.

"Mi se ne plašimo od suočavanja i ne bežimo od toga. Platićemo ovu cenu i kao uvek bićemo pobednici. Oslobodilačka vojska Kosova je bila i ostaće ponos našeg naroda.

 

Veseli: Reçaku është sinonim i çmimit të lirisë, pavarësisë dhe shtetit tonë Veseli: Reçaku është sinonim i çmimit të lirisë, pavarësisë dhe shtetit tonë vVeseli: Reçaku është sinonim i çmimit të lirisë, pavarësisë dhe shtetit tonë Veseli: Reçaku është sinonim i çmimit të lirisë, pavarësisë dhe shtetit tonë Veseli: Reçaku është sinonim i çmimit të lirisë, pavarësisë dhe shtetit tonë Veseli: Reçaku është sinonim i çmimit të lirisë, pavarësisë dhe shtetit tonë Veseli: Reçaku është sinonim i çmimit të lirisë, pavarësisë dhe shtetit tonë Veseli: Reçaku është sinonim i çmimit të lirisë, pavarësisë dhe shtetit tonë Veseli: Reçaku është sinonim i çmimit të lirisë, pavarësisë dhe shtetit tonë Veseli: Reçaku është sinonim i çmimit të lirisë, pavarësisë dhe shtetit tonë